• Den Boer CCI

    KENNIS DELEN EN
    EXPERTISE VERBINDEN

Optimalisatie van het gemaal Oudenhoorn

In opdracht van Van Hattum en Blankevoort heeft Den Boer CCI een bijdrage mogen leveren aan het project ter uitbreiding van het gemaal Oudenhoorn. Het gemaal dat dateert uit 1970, bevindt zich in Oudenhoorn (Voorne-Putten). Het gemaal is opgebouwd uit een gemaalgebouw binnendijks en een persleiding door het dijklichaam met uitstroomconstructie buitendijks in het Haringvliet.  

Het gemaal voldeed niet meer aan de gewenste capaciteit en de installatie had einde levensduur bereikt. De Deutz 10-cilinder dieselmotor van het gemaal veroorzaakte overlast voor de omgeving.  

Door het optimaliseren van het gemaal en het plaatsen van een nieuwe visvriendelijke pomp met elektromotor, wordt de gemaalcapaciteit vergroot. Om aan de afvoernorm te kunnen voldoen is een minimale pompcapaciteit nodig van 137 m3/min.  

Onze technisch manager heeft de kar getrokken tijdens het ontwerpproces in bouwteamverband en heeft in wekelijkse afstemming met de betrokkenen van Waterschap Hollandse Delta een geaccepteerd DO opgeleverd. Het ontwerp is volledig in 3D uitgewerkt en duurzaamheidskansen zijn ingepast. Zo is de onderbouw van de behuizing behouden waardoor er materiaal word bespaard en overlast door heiwerkzaamheden wordt beperkt. Bij het ontwerp van alle nieuwe onderdelen is de circulariteit gewaarborgd zodat de onderdelen bij vervangen of einde levensduur gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Daarnaast is de uitslagleiding constructief beschouwd en wordt deze ook de komende jaren opnieuw gebruikt. Omdat de het gemaal alleen bij grote waterafvoer wordt ingezet is er een tweezijdige vispassage in het ontwerp opgenomen die garandeert dat de vissen op ieder moment van en naar het Haringvliet kunnen zwemmen.  

Op 1 april 2023 is Van Hattum en Blankevoort gestart met de uitvoering van het project.

Den Boer CCI legt op dit moment de laatste hand aan het uitvoeringsontwerp. Het grootste succes aan dit project is dat we de bestaande persleiding van het gemaal kunnen behouden. Hierdoor besparen we geld en tijd waardoor wij het project nog duurzamer hebben ingericht. Verschillende collega’s hebben een mooie bijdrage kunnen leveren, namelijk de REVIT/3D ontwerper, de technisch manager en de manager Projectbeheersing.

Lijkt het jou ook uitdagend om aan soortgelijke opdrachten een bijdrage te leveren? Bij Den Boer CCI zijn we op zoek naar nieuwe collega’s. Is een functie als 3D tekenaar jou bijvoorbeeld op het lijf geschreven? Bekijk dan snel de vacature en wie weet ben jij binnenkort wel onderdeel van ons team.  

Ga terug